woensdag 31 oktober 2007

Aardbeving

Vanavond, dinsdag 30 oktober om 20.04 uur lokale tijd (04.04 uur Belgische tijd), is er in Californië een aardbeving geweest. Het epicentrum lag 9,2 km onder het aardoppervlakte, nabij de stad San Jose en was tevens voelbaar in San Francisco. Jeff belde ons onderweg op of we ook iets gevoeld hadden. Spijtig genoeg niet, we zaten in de auto. We hadden het er gisteren nog over met Jeff, aardbevingen en San Francisco, en hoe ze er mee omgaan. De aardbeving had een sterkte van 5,6 op de Schaal van Richter. De eerste berichten spreken van geen schade of gewonden.

In 1906 was er de grote aardbeving in SF en in 1989 was er de laatste grote beving met enige schade en slachtoffers. Volgens Jeff komt er één maal in de 100 jaar een grote beving voor en wordt er tussen dit en 20 jaar terug één verwacht.

Hieronder een artikel over de voorspelling van een nieuwe beving in San Francisco:

'San Francisco wacht nieuwe beving'

Gepubliceerd op dinsdag 18 april 2006

Seismologen vrezen dat de Amerikaanse stad in de komende dertig jaar nog een keer door een zware aardbeving (minimaal 6,7 op de schaal van Richter) wordt getroffen.
Dat staat in twee verschillende rapporten die de komende week op een speciale conferentie besproken zullen worden. De conferentie vindt juist nu plaats omdat het vandaag precies 100 jaar geleden is dat de stad door een zware aardbeving werd getroffen.

Verwachte slachtoffers
De driedaagse '100th Anniversary Earthquake Conference' omvat de grootste conferentie op het gebied van aardbevingen die ooit is gehouden. Ruim 2500 deskundigen praten elkaar bij over de nieuwste seismologische inzichten en aanverwante zaken.

Twee rapporten krijgen speciale aandacht. Het ene, specifiek voor deze conferentie samengestelde rapport 'When the Big One Strikes Again', heeft het verwachte aantal slachtoffers en de verwachte schade becijferd indien de Califorische stad net als een eeuw terug door een beving van 7,6 op de Schaal van Richter zou worden getroffen.

Mocht de stad door zo'n gelijkwaardige aardschok worden getroffen, dan veroorzaakt dat volgens de berekeningen 1800 tot 3400 dodelijke slachtoffers. Ruim 90.000 gebouwen zouden verwoest of beschadigd worden en zo'n 250.000 huishoudens zouden hun onderkomen verliezen.

De stad telt, met de omliggende voorsteden erbij, tegenwoordig zo'n 7 miljoen inwoners. In dacht licht bezien valt het aantal verwachte slachtoffers nog mee, hetgeen te maken heeft met de strenge bouwvoorschriften die sinds 1970 van kracht zijn. Nieuwbouw dient sindsdien 'aardbevingbestendig' te zijn.


Animaties
Het andere rapport, samengesteld door de US Geological Survey (USGS), toont via driedimensionale computer-animaties aan hoe de trillingen van de aardbeving van 1906 verliepen en hoe zulke trillingen zouden verlopen als de aardbeving op een andere plek in de gevreesde San Andreasbreuk zou plaatsvinden.

Mocht het epicentrum van zo'n beving noordelijker in de breuklijn liggen, dan veroorzaakt dat gelijkwaardige of iets zwaardere trillingen in vergelijking met de aardschok van 1906. Een beving meer zuidwaarts zou aanzienlijk zwaarder kunnen uitpakken.



Haywardbreuk
Hoewel de seismologen de beving van 1906 via driedimensionale computer-animaties uitstekend kunnen nabootsen, blijft het voorspellen van een nieuwe beving een hachelijke zaak.

Niemand weet precies waar en wanneer zo'n aardbeving zich weer voor zou kunnen doen, maar vrijwel alle seismologen zijn er erover eens dat een grote aardbeving onvermijdelijk weer zal plaatsvinden.

In de ondergrond van Californië bevindt zich een gevoelig netwerk van scheuren die tegen elkaar aan schuren. Naast de San Andreasbreuk , wordt vooral de Haywardbreuk, die onder enkele kwetsbare gebieden van San Francisco doorloopt, als zeer gevaarlijk aangemerkt.

De laatste krachtige aardbeving in het gebied was de zogeheten Loma Prieta-aardbeving in 1989, die een kracht had van 7,1 op de schaal van Richter en tenminste 63 doden veroorzaakte.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Tiny en Jurgen,

Bedankt voor jullie mooi reisverslag hoor, en de uitleg over de aardbevingen in San Francisco, zo leren we altijd nog wat bij.
Geniet nog van jullie verlof,

groetjes,

Pa en Ma

Anoniem zei

Hey Buba en Tiny,

Waaw, wat een trip hebben jullie er al op zitten !

Toch ongelofelijk hoe schoon Amerika is. Wij waren al onder de indruk van het vrij beperkte deel dat wij gezien hebben in April, maar er zijn nog zoveel andere mooie plekjes zoals blijkt uit jullie foto's en verslagen.

Gisteren ging het in 'We're from Belgium', een nieuw programma op één, over een koppel dat zich definitief ging vestigen in Orlando, Florida. Ze zeiden dat ze in het verleden nooit 'op reis waren', maar precies altijd 'thuis kwamen' als ze naar Amerika gingen. Beide mensen waren rond de zestig en gingen nog bijverdienen in een broodjeszaak/restaurant. Ze hadden slechts één keer 'meegespeeld' met de tombola van de 'green cards' en hadden meteen prijs. Blijkbaar worden er van de jaarlijks 1.4 miljoen aanvragen om permanent in Amerika te verblijven er 55.000 goedgekeurd en, zij waren er van de eerste keer bij...

Ik moet zeggen dat ik me in de USA ook ontzettend op mijn gemak voelde.
Zaaalig land !

Allee,
We wachten op jullie reisverslagen over LA...over Tiny haar koopwoede op Rodeo Drive en Jurgen zijn aankoop van die spiksplinternieuwe Hummer.

Groetjes
Tim en Neske

Paul Boumans zei

Hallo Tiny en Jurgen,

We hebben zojuist met (weerom) veel interesse jullie laatste reisverslagen gelezen. Ondertussen zijn we terug van een "Weekje Rome". Een boeiende stad met enorm veel geschiedenis en kultuur. Maar Tiny, dit wist je uiteraard reeds na je Romereis in het middelbaar.
Ons reisverslag volgt later...
Wanneer jullie dit lezen zullen jullie wellicht reeds in San Diego zijn. Jurgen mag dan nog even "den toerist" uithangen, maar voor jou Tiny zal het wel even wennen zijn om het recreatieve te verwisselen met het wetenschappelijke ...

Alvast veel succes!
Kusjes, mama en papa.

Anoniem zei

Dag Schone en het Beest,

man man man toch... wat een trip! Jullie gaan nooit willen terugkomen, en gelijk hebt ge.

Ikke maar werken in Warshau en dan thuiskomen met buikgriep. Voor minder dan New York kom ik mijn kot niet meer uit!

Geniet er nog van en tot binnenkort.