dinsdag 16 oktober 2007

Saguara NP

















Maandag 15 oktober onze huurauto opgepikt op de luchthaven en daarna verder gereden naar Tucson, AZ. Dit ligt een 2,5 uur rijden ten zuiden van Phoenix, richting de Mexicaanse grens. Ten westen van Tucson ligt het Nationale Park Saguara, bekent om zijn saguara-cactussen.
De veelarmige saguaro-cactus is het symbool van de staat Arizona. Het is de grootste en een van de langzaamst groeiende van alle cactussoorten. Op een leeftijd van 50 jaar is de cactus nog maar 2 meter hoog. Als hij rond de 75 is, vertakt hij zich voor de eerste keer, hij kan wel 40 'armen' krijgen. De saguaro bereikt zijn volle lengte als hij ongeveer 150 jaar oud is.
Ze kunnen wel 15 meter hoog worden en 200 jaar oud worden. De saguaro groeit voornamelijk is de Sonoran Desert, een van de warmste en droogste gebieden van Amerika. In de zomer wordt het al gauw 40º Celcius, en in de meeste jaren valt er minder dan 30 cm neerslag. Soms is het maanden achtereen droog. De planten en dieren die hier leven, hebben zich aan deze omstandigheden aangepast. Volwassen planten wegen tot 8 ton, vooral omdat ze ontzettend veel water kunnen vasthouden. Het wortelstelsel van een saguaro spreidt zich in alle richtingen tot 30 meter uit, en ligt maar 5 centimeter onder de oppervlakte. Na een regenbui kan de cactus zoveel water opzuigen, dat hij er twee jaar op kan teren.

Tevens het Arizona-Sonora Desert Museum bezocht waar de fauna en flora van de locale woestijn te bezichtigen zijn. Het weer was weer fantastisch, naar Belgische normen een hete zomerdag, naar locale normen een koele herfstdag! Temperatuur klom richting de 30°C en geen wolkje te bespeuren aan de blauwe hemel.
We verblijven momenteel nog steeds bij Gary en Gail, Amerikaanse kennissen.
Het programma voor dinsdag is nog onzeker, vermoedelijk richting Grand Canyon.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Tiny & Jurgen,

Blij dat jullie elkaar ginder dan toch eindelijk gevonden hebben, na wat vertragingen met het vliegtuig.
Geniet ervan! Maak er een onvergetelijke reis van!

groetjes,
Heidi & Benoit

Anoniem zei

Hallo Lierke plezierke,

Zo te zien maken jullie weerom een droomreis om U tegen te zeggen!
Met veel plezier heb ik jullie reisverslag gelezen. Geniet er maar verder van! Woensdag = PIVA-dag, dus ik sta weerom klaar om te vertrekken.
Geniet maar verder van jullie vakantie en tot binnenkort!

Annemie

Paul Boumans zei

Hallo Tiny en Jurgen,

Na de moeilijke start ten gevolge van het uitgestelde vertrek in Zaventem en de gemiste aansluiting van Tiny in Chicago, blijken jullie nu gelukkig weer op rozen te zitten.
Jurgen, hebt ge echt met die gele Porsche gereden ? Die jongensdroom heb ik nooit kunnen waarmaken !
We volgen uw reisverhaal uiteraard op de voet. Van de indrukwekkende Saguara cactussen die wel 150 jaar kunnen worden en na "eens goed gedronken te hebben" er 2 jaar tegen kunnen, tot het respect dat men in de 911 centrale opbrengt voor het Nederlands, respect dat hier in de meeste Brusselse ziekenhuizen zeer ver te vinden is !
Met ongeduld kijken we reeds uit naar jullie volgende reisverhalen.
Is het de Grand Canyon geworden ?
P&M