zaterdag 13 oktober 2007

911

Woensdag 10 oktober heb ik op aanraden van Mayor Daley het 911 call center van Chicago bezocht. Ik dacht daar niet al te veel te zien maar wat ik heb heb gezien is gewoonweg onvoorstelbaar.
In het call center komen alle dringende (911) alsook niet dringende (311) oproepen binnen voor de stad Chicago, gemiddeld 20.000 oproepen per dag.
Bij elke oproep die binnen komt, komt direct de gegevens van de abonnee en de plaats van waar hij belt, zelfs met een gsm, op het scherm. In november krijgt elke call taker een nieuwe tafel zodat bij elke oproep tevens de camerabeelden worden getoond van de plaats of straat vanwaar het slachtoffer belt!
Als ik 911 in het Nederlands bel, dan wordt ik binnen de minuut doorverbonden met een tolk.

Verder komen in het call center alle camerabeelden van Chicago binnen.
Het is zelfs zo dat er camera's hangen die bv. op geweerschoten reageren en zich onmiddellijk naar de plaats van het delict richten. Het is reeds gebeurd dat ze het slachtoffer nog zien neervallen en de dader zien wegvluchten met het pistool in zijn hand.

Het call center is in geval van grote evenementen of nood ook een crisiscentrum waar allerlei diensten samenkomen.
Zij hebben toegang tot allerlei gegevens.
Eén druk op het scherm en ze hebben alle vliegtuigen in kaart die momenteel in de lucht hangen, met snelheid, route, vluchtnummer, actuele hoogte,...
Radarbeelden van het weer, 3D beelden van de stad, noem het op en ze toveren het op het scherm met de nodige info erbij.

In het center zit tevens een afdeling van de stad die o.a. de vuilnis ophalen maar ook in de winter sneeuw ruimen en strooien. Op belangrijke invalswegen hebben zij toestellen staan welke infraroodstralen op het asfalt 'schieten' zodat ze de temperatuur van de weg meten. In combinatie met het weerbericht en de eventuele neerslag beslissen ze of er gestrooid moet worden of niet.

Het gebouw op zich is explosiebestendig en alles is dubbel voorzien, de electriciteitstoevoer, water, gas, batterijen, generators,...
Verder is het gebouw voorzien van een fitness ruimte en perszaal.

Het center heeft doorheen de stad zijn eigen telefoonlijnen aangelegd zodat in geval van nood er steeds telefoonverkeer mogelijk is.

Natuurlijk hebben ze mij nog niet alle mogelijkheden verteld die er voor handen zijn dus het is gewoonweg ongelooflijk welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Geen opmerkingen: