maandag 22 oktober 2007

Yosemite NP

Zaterdag 20 en zondag 21 oktober


Mono Lake

Op weg van Death Valley NP naar Yosemite NP gestopt bij Mono Lake. Mono Lake is meer dan 1 miljoen jaar geleden ontstaan, het is een van de oudste meren van heel Noord-Amerika. Het heeft een oppervlakte van ruim 150 km². Een van de meest opvallende kenmerken is de aanwezigheid van vreemd gevormde kalksteentorens in het water en op de oever. Deze torens worden tufa’s genoemd. Het duurt vele jaren voordat een tufa is gegroeid. De torens zijn naar schatting 200 tot 900 jaar oud. Het water van het meer is liefst 8 keer zo zout als zeewater.












tufa's in Mono Lake










zonsonder- gang bij Mono Lake


Yosemite NP

Op weg naar Yosemite NP vernemen we dat de toegangsweg, Tioga Road, afgesloten is wegens slechte weersomstandigheden. Wanneer we bij Mono Lake toekomen en ons informeren bij de Ranger, blijkt de weg 20 minuten daarvoor terug opengesteld te zijn. Onderweg op de Tioga Road zien we de reden van afsluiten: sneeuw!!! Tioga Road is de hoogst gelegen weg in de VS. En van uitersten gesproken: vrijdag zaten we op de warmste plek van de VS, met de laagst gelegen weg en een dag later zitten we in de sneeuw op de hoogst gelegen weg van de VS. Gelukkig is het weer omgeslagen en komt de zon terug piepen. Omdat het weekend is, is het ontzettend druk in Yosemite. We vinden een slaapplek in Curry Village. Het betreft een permanente 'camping' met o.a. tenten. De tenten zijn uitgerust met enkel een bed en verlichting. Geen water en vooral geen verwarming! En dit bij temperaturen die 's nachts rond het vriespunt liggen. Hiervoor durven ze dan nog $80 + tax vragen.
Je moet tevens al je voeding in bear lockers wegsteken. Geen voeding of cosmetica in de auto of tent bewaren. Zelfs eten klaarmaken in of rond de tent is verboden.
Voor de tent staat een grote metalen kast om al deze producten in op te bergen.

Yosemite Valley is één van de drukst bezochte plaatsen in de VS met aan de ene kant Half Dome, een 670 meter hoge rots (de steilste in de VS) en aan de andere kant El Capitan, een 900 meter hoog blok graniet. Yosemite is tevens gekend voor zijn grote watervallen (waaronder twee van de hoogste ter wereld). De bekendste waterval is Yosemite Falls (739 meter) en de vijfde waterval van de wereld (qua hoogte). De waterval wordt gevormd door smeltwater en vanaf augustus staat ze dan ook droog.

De 2 bekendste rotsformaties in Yosemite Valley zijn:
1. Half Dome (2693 meter)
Deze gladde halve koepel is het meest markante herkenningspunt van Yosemite Valley. De rots torent 1200 meter boven de bodem van de vallei uit.
2. El Capitan (2307 meter)
Deze grootste granieten monoliet ter wereld, die 900 meter boven de vallei uittorent, is erg populair bij ervaren klimmers.

Het mooiste uitkijkpunt in Yosemite National Park heet Glacier Point, een uitkijkpunt op bijna 1000 meter hoogte, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei.











Glacier Point met zicht op Half Dome
















El Capitan









Natuur- pracht langsheen de Tioga Road











God Bless America...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

HEY BUBA EN BIEBEL,

Zeg nog zo'n paar mooie foto's en verslagen en ik ga mijn mening moeten herzien over de US of A :-)

Allez enjoy it, be safe!

greetz anja & rony

Anoniem zei

Hé schatjes,

Bedankt voor de update en de weeral prachtige foto's.
Echt wel mooie panorama's die jullie gezien hebben!
Het wordt weer een onvergetelijke reis in Buba-style...
Ook gehoord over de bosbranden in California?

Groetjes, -BK- & family!

kristine@BackinBelgium zei

Lijkt verdacht veel op onze vakantie van augustus met onze vrienden uit Belgie... (lol).
Mooi he Mono Lake en Yosemite... Wij hadden geen last van de beren, want wij sliepen in onze camper.
Hopelijk geraken jullie veilig hier in LA met al die bosbranden...