vrijdag 26 oktober 2007

Redwood NP & SP

Woendag 24 oktober

Tijdens het migratieseizoen kan je vanop de hoger gelegen rotsen walvissen in de oceaan waarnemen. En jawel we hebben er (met behulp van de verrekijker) enkele kunnen zien!

Redwood National Park wordt gevormd door Coast Redwoods, de hoogste bomen die op aarde voorkomen. De bomen behoren tot de familie van de Sequoia's en is de grootste en ook de snelstgroeiende boom ter wereld. Een boom kan tot 122 meter hoog worden, en de omtrek van de boom aan de voet is maximaal 7 meter. De meeste bomen worden zeker 600 jaar oud, sommige exemplaren worden zelfs 2000 jaar. Ook tref je hier veel dieren aan, zoals herten, wasberen, pelikanen, visarenden, mountain lions en zelfs zwarte beren.

De kust van Noord Californië is de enige plek ter wereld waar de omstandigheden precies goed zijn voor de Coast Redwood. De combinatie van geografische lengte, klimaat en hoogte beperkt het gebied waar deze bomen kunnen groeien tot enkele honderden mijlen. De temperaturen zijn hier heel gematigd, en er is gedurende het gehele jaar voldoende aanvoer van water. De voornaamste doodsoorzaken zijn de invloed van de mens (tijdens de 19e eeuw zijn erg veel bomen omgehakt), en harde wind. Redwoods hebben geen hoofdwortel, de wortels gaan niet dieper dan 3 à 4 meter en strekken zich 20 tot 27 meter uit. Samen met de aangrenzende State Parks is het Redwood National Park uitgeroepen tot een World Heritage Site and International Biosphere Reserve. Dit zijn bijzondere gebieden die wereldwijd bescherming krijgen.



Geen opmerkingen: