maandag 2 maart 2009

Niagara Falls, Ontario

Links de Amerikaanse en rechts de Canadese watervallen in de vorm van een hoefijzer.

Dinsdag 24 februari nog maar eens vroeg uit de veren voor een busrit van 12 uur richting Niagara Falls. In het laagseizoen zijn de bussen maar halfvol wat het reizen een heel stuk comfortabeler maakt. Bij de grensovergang met Canada kon ik het weeral allemaal uitleggen... een open werkvisum, toch nog woonachtig in België, geen werk in Canada, en of ik niets had aan te geven. Geen alcohol of sigaretten?? Natuurlijk niet. Tja, toch de valiezen moeten openen en over de stomste dingen maar vragen stellen...
Canadian Immigrations staat gekend heel gemakkelijk te zijn, doch achteraf gezien deden ze zelfs moeilijker dan de Amerikaanse. Ons visum blijkt meer problemen te scheppen dan dat het een vrijgeleide is om Canada gemakkelijk terug binnen te komen. Uiteindelijk toch terug 'Admitted' en voor de tweede keer heel de bus laten wachten.

De Niagara watervallen liggen op de grens tussen de staat New York in de Verenigde Staten en de provincie Ontario in Canada. De waterval is het resultaat van geologische processen die nog steeds voortduren. Toen aan het einde van de laatste ijstijd (12.000 jaar geleden) de gletsjers krompen, vond het water van het Eriemeer, dat vroeger naar het zuiden wegstroomde, een uitweg over de Niagarabergkam naar het Ontariomeer. Door de werking van het vallende water is sindsdien de bergkam uitgehold en ingestort met de spectaculaire watervallen tot gevolg.

Woensdag bezochten we de watervallen. We hadden geluk dat het die dag net iets warmer was. Dit was nog maar de tweede dag sinds we zijn toegekomen in Canada dat we de lente voelden aankomen. Je moest uitkijken waar je liep want het ijs op de bomen viel in grote hoeveelheden omlaag.

Eerst gingen we kijken langs de Amerikaanse kant. Via een brug kan je als voetganger eenvoudig de VS bereiken, maar ook daar moet je weer Immigrations passeren. Dit keer bijna geen vragen. Op onze terugweg bij de Canadese Immigrations begrepen ze alweer maar moeilijk onze situatie: een Belgisch paspoort met een open werkvisum voor Canada, tijdelijke toeristenvergunning voor de VS, en woonst in België. En dan te bedenken dat we daar te voet stonden, zonder bagage, alsof we zo Canada zouden binnenkomen...
Hoewel de Canadese kant het populairst is om de watervallen te bezichtigen, is het ook zeker de moeite om een kijkje te nemen vanop Goat Island in de VS. De Amerikaanse zijde is wel veel minder ontwikkeld voor de toeristen dan de Canadese en dit is eerder uitzonderlijk. Het Canadese Niagara Falls met zijn vele hotels, casino's en attracties lijkt een beetje op Las Vegas, enkel kleiner en minder warm.

Zicht op de watervallen vanop de Amerikaanse zijde

The American Falls gezien vanop de Canadese zijde

De breedte aan de top van American Falls is ongeveer 253 meter in een rechte lijn. De totale lengte van de gebogen rand is ongeveer 290 m. De hoogte van de waterval is 21 meter waarna het water neerslaat op een partij rotsen die door een grote verschuiving daar in 1954 terecht zijn gekomen. De diepte van het water aan de top van de American falls bedraagt slechts 0,6 m.

De Canadian Horseshoe Falls zijn 671 meter breed. In het midden van de Horseshoe Falls is het water ongeveer 3 meter diep en passeert het de rand van de waterval met 32 km/u. De hoogte van de waterval is 53 meter. De diepte van de rivier aan de voet van de watervallen is zelfs meer dan de hoogte van de waterval, namelijk 56 meter.

Er wordt in Niagara veel elektriciteit opgewekt en de hoeveelheid water die over de watervallen naar beneden stort is dan ook vrij nauwkeurig geregeld. Het onttrekken van water voor waterkrachtcentrales heeft het erosieproces vertraagd van ongeveer 90 cm per jaar tot ongeveer 30 cm per tien jaar. Tijdens de nacht en het laagseizoen wordt er meer electriciteit opgewekt met als gevolg dat de kracht van de watervallen afneemt.

The Canadian Horseshoe Falls

Doordat het snelstromende water aan de voet van de watervallen deels was dichtgevroren konden we jammer genoeg geen boottochtje maken met de 'Maid of the Mist'.

Het gevolg van de constante nevel

De Falls tijdens de zomer van 2004

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor de geïnteresseerden, goedkope vliegtickets:
http://be.engine.ts-availability.com/images/nl/aanbiedinghello_benl.pdf

Zeker eens bekijken.

Groetjes en keep posting!

De Muizenclan.

MoonCat zei

Great photos!

Anoniem zei

Hoi friends
ik blijf jullie volgen ik hoor dat je nu naar het westen gaat, doe je nog meer in Ontario. ga je met de auto of het vliegtuig naar Alberta .
Greets Tim and Eva

Jurgen zei

Hey Tim en Eva,

Wij zijn op 5 maart van Montréal naar Calgary gevlogen en we verblijven momenteel in Okotoks, AB. We gaan normaal deze zomer in het westen blijven + Alaska proberen te bezoeken.
Keep in touch,

Jurgen & Tiny