vrijdag 16 januari 2009

Il fait "frette".

Il fait "frette". Frette is een Québecois woord dat men hier gebruikt bij héél koud weer. En dat is het momenteel ook. Als je buitenkomt dan vriest precies je neus toe; alsof je neusharen bevriezen.
De kranten staan er de laatste dagen vol van. Ze spreken zelf van een Siberische koudegolf. En toch zijn ze hier het één en ander gewoon. Vorige week was het in Montréal -27°C (de gevoelstemperatuur was -36°C). In het noorden van Québec (La Tuque), niet zo ver van het ijshotel waar we nog naar toe trekken, was het -42°C (gevoelstemperatuur -51°C). Het is van 1955 geleden dat er nog een koudegolf is geweest (verschillende dagen achter elkaar -20°C en minder). Hoewel het niet uitzonderlijk is dat het -20°C is, is het eerder wel uitzonderlijk dat het verschillende dagen achter elkaar zo koud is. De temperaturen zijn nu terug gestegen naar ongeveer -10°C.

Vorige week was er een recordverbruik aan electriciteit. Vele huizen worden hier op electriciteit verwarmd. Bij ons wordt verwarmen op electriciteit ontmoedigd, hier wordt het aangemoedigd om van gas over te schakelen op electriciteit.
Québec is een grote producent van electriciteit. De electriciteit wordt in het noorden geproduceerd door enorme hydro centrales. Veel van de geproduceerde electriciteit wordt uitgevoerd naar New York.

Ondertussen hebben we ook de Biosphère bezocht. We zijn er die dag op uitgetrokken met Jean-Louis. Jean-Louis is een oude bekende, hij heeft mij en Ben in 2004 een rondleiding gegeven bij de motards van de Montréal Police. Momenteel zit hij al 2 jaar thuis na een motorongeval in dienst. Volgende maand wordt hij geopereerd. Jean-Louis is met ons naar de Mont-Royal gegaan. Dit is de berg die in de stad Montréal ligt. Op deze berg wonen de rijkste mensen van Montréal. Villa's die echte kastelen zijn. Sommige hebben zelfs een verwarmde oprit zodat ze na een sneeuwbui geen sneeuw moeten ruimen...

Het kost de stad Montréal telkens 1,500,000 CAD om na een grote sneeuwbui de sneeuw uit de straten te ruimen. Elke winter zijn er gemiddeld 8 sneeuwtapijten die moeten worden opgeruimd. De afgevoerde sneeuw wordt in grote ovens gesmolten waarna het smeltwater gezuiverd wordt alvorens in de Sint-Laurensrivier (fleuve Saint-Laurent) geloosd te worden.

Vorige week zijn we hier naar de nationale sport gaan kijken: Hockey! De zoon van Nathalie & Robert, de eigenaars van onze B & B, speelde een tornooi. Hockey is hier veruit de populairste sport. Sedert de laatste 10 jaar is ook het voetbal aan het opkomen.

Nummer 51: Marc, de zoon van Nathalie en Robert in actie

Sedert vorige dinsdag hebben we onze B & B verlaten en verblijven we bij Geneviève en Jean-Dominique. Jean-Dominique werkt in een atelier waar nog op de oude manier kerkorgels worden gemaakt. Deze worden daar van het begin tot het einde gemaakt, zelfs de klankpijpen worden zelf gegoten.

Dit weekend hebben we doorgebracht in Repentigny, een stad net buiten Ile de Montréal (de stad Montréal ligt op een eiland). We waren uitgenodigd door Jean-Louis en zijn vrouw Diane. Zondag zijn we met hen naar ringuette gaan kijken. Dit is een soort van ijshockey maar dan enkel voor vrouwen. Amy-Lee, de Chinese dochter van Jean-Louis is goalkeeper bij het ringuette.

Na het supporteren zijn we onderweg gestopt voor een Québecoise specialiteit... la poutine. Dit zijn frieten met daarbovenop de 'poutine' saus en gesmolten Goudakaas. Op de terugweg naar huis zijn we nog even langs het huis gereden waar Céline Dion is opgegroeid met haar 13 broers en zussen.


La poutine...

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Tiny & Jurgen,

Il fait frette,
even supporteren voor een match ringuette,
en wat frietjes gefret...
...geniet maar van ieder Canadees moment zodat jullie jullie bagage vol met mooie herinneringen kunnen stoppen!

dikke kus,
Heidi & Benoit

Anoniem zei

Il fait frette, me dunkt dat die canadezen jullie daar het een en ander aan het wijsmaken zijn :)
Volgens mij wil da nie meer zeggen dan dat het tijd is om te gaan fretten.
In ieder geval, het lijkt mij daar wel de moeite waard om in Canada te zijn, veel plezier daar en zie dat jullie geen kou vatten.

Filip DR

kristine@BackinBelgium zei

Geniet, geniet, geniet...
Meer kunnen wij jullie niet zeggen.
We kijken alweer uit naar een volgende episode!

Dikke kussen uit Elewijt

Alain, Axelle, Kristine

Anoniem zei

Poutine, lekkerrrrrr :-)

Anoniem zei

Hoi America,

Ik had graag twee van die big man burgers besteld met wat frietjes.
Stuur ze maar op...

Het lijkt me idd erg koud ginder en veel sneeuw, plezant.
Nog geen foto's van de cops ginder ??

Tot hoors,
Mangel en co

Anoniem zei

hey Jurgen en Tiny

Leuk om te horen dat ginder alles zo goed is. Ge gaat wel een serieus groot feest mogen geven met een hele avond foto's op het grote scherm. Jullie zijn weer een levenservaring rijker. Geniet ervan.
Sven en Annelies

Anoniem zei

hey Tiny en Jurgen,

Ik ben al blij dat wij pas in september afkomen. Want als ik bij zo'n temperaturen uit het vliegtuig moet stappen spring ik er waarschijnlijk direct terug in. Hier is het ondertussen weer typisch Belgisch regenweer dus geniet er maar van.
Ga naar serie Van Vlees en Bloed kijken. We zullen de DVD's wel eens kopen voor de ene of den andere zijne verjaardag. Want de serie geschreven door Tom Van Dijck over een beehouwersfamilie is echt hilarisch.Toch een Belgisch pralineke dat jullie moeten missen.
Veel plezier nog ginder en ik volg jullie verhalen op de voet!
Groetjes,
Lisa

Anoniem zei

Miauwtjes,

Hier nog eens een reactie van Bo en Roxxe uit de Lisperstraat 62.
Hier is alles nog zeer goed. Ik, Bo, heb nog geen volle vertrouwen in die nieuwelingen die hier rondlopen, alleen Miek mag af en toe men lange mannen kammen. En ik, Roxxe, voel me hier 100%, iedereen mag me aaien, alleen me oppakken laat ik nog niet echt gebeuren.
Vorige week heeft het hier vreselijk geregend, de hele boel kletsnat. Super natuurlijk om dan kletsnat binnen te huppelen en onze pootjes achter te laten... Alleen slagen ze er soms in ons te vangen met een dweil en af te drogen, wel gezellig, maar jammer van de pootjes ;-)

we gaan jullie laten en nog wat vogeltjes kijken in de tuin,
Groetjes,
Bo en Roxxe
(en ook van Tine, Miek, An, Philip en Klaartje)