maandag 1 juni 2009

Weekend in Banff

Castle Mountain, op de weg tussen Banff en Lake Louise.

Zaterdag bezochten we voor het eerst Moraine Lake. Moraine Lake ligt nabij Lake Louise, en is net iets mooier (dit wordt toch gezegd) en minder bezocht dan Lake Louise. De weg naar het meer is nog maar net open en sneeuwvrij gemaakt. Op de parking liggen nog bergen sneeuw, en ook het meer zelf is nog grotendeels bevroren. Ook het peil van het meer staat nog heel laag. Moraine Lake ligt in het 'Dal van de Tien Toppen'. Het gletsjermeer werd pas enkele jaren voor 1900 ontdekt. Het meer en de bergen hebben ruim 20 jaar de achterkant van het Canadees 20 dollar biljet gesierd.

Moraine Lake.

Na Moraine Lake zijn we nog eens gestopt bij Lake Louise. Begin maart toen we hier waren was het nog -33°C, nu een aangename +22°C, een verschil van maar liefst 55°C. Het ijs op Lake Louise is nog niet volledig gesmolten. Maar als de temperatuur hoog blijft kan dat snel gaan en is het meer volgende week volledig ijsvrij.

Na Lake Louise zijn we naar de Vermillion Lakes gereden. Deze meren liggen net buiten Banff. Dit is een overstromingsgebied voor de Bow River en zijn een wild- en vogelparadijs. De laatste dagen is het peil van de Bow River serieus gestegen. Dit is het logische gevolg van het warmere weer waardoor er veel smeltwater van de sneeuw en de gletsjers uit de bergen naar het dal stromen. Het kano en raftseizoen is dan ook van start gegaan.

De Bow River voorbije week toen het water nog heel laag stond.

Op zondag hadden we een luie dag. We zijn terug richting Vermillion Lakes getrokken, waar we reeds een beverdam hadden ontdekt, op zoek naar nog meer wildlife. Op een dekentje langs de waterkant hebben we genoten van de omgeving en de zon.

Vermillion Lakes... met de bever... en de gans

Ondertussen zijn er door het droge weer van de laatste dagen de eerste bosbranden van het seizoen. Sommige branden worden aangestoken door de overheid zelf om o.a. de 'dennnenkever' te doden. Deze keversoort richt de laatste jaren enorm veel schade aan door dennenbomen volledig kaal te vreten. Door de sterke wind werd het vuur jammer genoeg aangewakkerd en moesten de blushelicopters af en aan vliegen. En al zagen we niet al te veel wildlife, het was ook spectaculair om te zien hoe de helicopters water uit de Vermillion Lakes kwamen halen.

Bosbrand in de verte.

5 opmerkingen:

-BK- zei

Mooie foto's weeral!
Het mooie weer komt eraan... JOEPIE. ;-)

Ann zei

Schitterende foto's, dat is atlijd genieten! Ik hoop daar in september weer eens te vertoeven. We zitten hier ondertussen al een paar dagen te bakken met 30 graden, maar er is wel altijd een goed briesje wat het aangenaam houdt. Het gaat zo nog de hele week blijven. Ik hoop dat de hele zomer zo blijft...we hebben al iets meer dan 2 weken zonnig en warm weer. We zullen moeten afwachten.

Geniet daar nog lekker in het oh zo prachtige Banff!

Groetjes uit Vancouver,
Ann :)

Liesbet zei

Blijkt dat ik in september niet alleen op jullie zal aangewezen zijn om de mooiste plekjes te leren kennen. Maar van fotografie kan ik ook nog wel iets bijleren. Kei chique foto's!!
Groetjes en al ne gelukkige verjaardag.

kristine@BackinBelgium zei

Ik lees jullie nog regelmatig hoor! Leuke verhalen, mooie foto's.
Prettige verjaardag Jürgen!

Kristine

Nathalie zei

waaw, super mooie foto's weeral!

vele groetjes,
Nath