woensdag 31 december 2008

Montréal, Québec

Voilà se, onze eerste post op de blog sinds we in Canada zijn toegekomen.
Onze vlucht richting Montréal was vrij amusant. Redelijk veel turbulentie en een landing met vrij veel (zij)wind.
British Airways heeft ons deze keer niet in de steek gelaten met onze bagage. Al onze bagage is netjes toegekomen in Montréal. En jawel, de nieuwe terminal 5 op London Heathrow mag er zijn.

Douane en Immigratie in Canada zijn vooral veel soepeler en vriendelijker dan in Amerika.
Geen foto, geen vingerafdrukken en geen resem vragen. Voor een werkvisum van 1 jaar kregen we bijna geen enkele vraag. De vragen van Immigratie voor onze citytrip van 4 dagen New York waren veel uitgebreider. Op enkele minuten tijd waren we nu in het bezit van ons werkvisum.

Onze eerste dagen in Montréal brengen we door in een Bed & Breakfast. Op de laatste moment nog geregeld vanuit België. Het heeft een fantastische ligging, in Quartier Latin en op wandelafstand van Oud Montréal en Downtown. Het ligt tevens vlakbij het grootste metrostation van de stad.

Tot hiertoe hebben we het oude stadsgedeelte, de oude haven en het centrum (Downtown) te voet verkend.
Voor mij is het de tweede maal in Montréal en dus niet allemaal nieuw, voor Tiny is het de eerste keer in Canada.

Overal ligt er sneeuw en de voetpaden liggen er soms wel gevaarlijk glad bij ten gevolge van ijzel. Voor mij valt de temperatuur nog goed mee. Een muts en handschoenen zijn wel een must. Tiny heeft wel wat meer last van de vriestemperaturen. Gelukkig is Montréal hierop voorzien. In Montréal zijn de grootste en belangrijkste gebouwen en metro's ondergronds met gangen verbonden, in totaal ongeveer 30 km. In die gangen zijn tevens winkels in ondergebracht. In de winter is het ondergronds lekker warm winkelen en tijdens de hete zomer lekker koel.

Op de laatste dag van het jaar zijn we bij Service Canada langsgeweest om ons sociale zekerheidsnummer aan te vragen. Nadien was het plan om eens langs te gaan bij het Consulaat-Generaal van België om ons te informeren over enkele practische zaken. Daar toegekomen bleek het uitzonderlijk gesloten wegens Oudjaar... Of hoe de Belgische bureaucratie ons zelfs hier niet ontsnapt. Service Canada was zelfs open tot 16u.

Oudjaar hebben we gevierd met een lekker dinnertje in onze B & B waarna we tevoet richting Place Jacques-Cartier zijn gegaan, tegenover het stadhuis en het toeristisch centrum van Oud-Montréal. Na het vuurwerk snel weer terug richting B & B. Twee uur buiten zijn met -19°C is lang genoeg. En dan te weten dat we onderweg verschillende dames met blote benen zijn tegengekomen. Blijkbaar is de lokale bevolking beter bestand tegen de vriestemperaturen.



















Kapel Notre-Dame-de-Bon-Secours bij nacht.
Een verlaten straatje in Vieux-Montréal.


Het bankgebouw van Banque de Montréal.


















Basiliek Notre-Dame de Montréal, gebouwd tussen 1824 en 1829.
Een ijspiste in de oude haven met zicht op het oude stadsgedeelte.


Afscheid in Zaventem.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Tiny & Jurgen,
Leuk iets te lezen van jullie aankomst en eerste dagen in Montreal.
De plaatsen die jullie bezichtigd en gefotografeerd hebben klinken ons bekend in de oren.
De oude haven van Montreal vonden wij prachtig, al hebben we die niet in de sneeuw gezien.
Jullie foto's zijn trouwens heel mooi en lijken net postkaarten, zegt Sandra.
We kunnen ons echter wel voorstellen dat jullie nog niet zo gewend zijn aan de koude als de Canadezen daar... Ik zie hier vaak temperaturen van rond de -20° in Montreal.
Hier vriest het overdag ook een beetje, maar dat is niet te vergelijken.
Houd mekaar maar warm daar, zou ik zeggen!
Geniet ervan en tot jullie volgend berichtje.
Groetjes uit Muizen!

Anoniem zei

Nu al jaloers... en dan moet het nog allemaal beginnen ;o)

kristine@BackinBelgium zei

Héél knappe foto's en oh zo anders dan Amerika!
Probeer het hoofd koel te houden, zegt het spreekwoord, maar hier zou ik zeggen "tracht het warm te houden", het ziet er ginder maar friskes uit.
Hier nog altijd vriezen in den Belgique... zelfs in LA zijn de temperaturen nu ook minder dan toen wij er woonden.
Wij volgen en ook van mijn ouders moest ik de goeiedag doen en de bloglink doorsturen, zodat ook zij kunnen volgen wat jullie daar allemaal uitspoken.
Succes in dit nieuwe jaar!
Dikke kus van de Elewijtenaars...

Anoniem zei

Amai, -19°, der is dan toch een temperatuur waarin zelfs Jurgen niet meer in een T-shirt kan rondlopen. Het ziet er allemaal super romantisch en sprookjesachtig uit. Hopelijk blijft het gevoel hetzelfde als jullie neuzen er bijna afvriezen. Hoe dan ook: nog veel plezier, geniet van de sneeuw en de omgeving.
Groetjes,
Lisa
PS ik ben echt benieuwd wat jullie eerste jobje gaat zijn!

Anoniem zei

Hello Pallieterkes,
Leuk te horen dat het ginder goed gaat met jullie. De foto's zien er ongelooflijk feeëriek uit, het kan daar niet anders dan mooi zijn.met die koude zal dat bedkruikje voor ons Tiny wel goed van pas komen zeker :-)?
We passeren bijna dagelijks voorbij jullie huisje in Lier, en het doet toch wel een beetje raar hoor. Laat het niet aan jullie hart komen en geniet met volle teugen. Wij volgen alles op de voet. Oja, Laurens gaat zijn spreekbeurt over Canada doen. Hij is er vol van!Groetjes Deb en co

Anoniem zei

Hoi Baas en Bazinnetje,

Hier een reactie van jullie Bo en Roxxe! Sinds 10 minuten zijn ze er hier in geslaagd om internet te verkrijgen...
De eerste week met onze huurders zit er bijna op... En stillekesaan geraken we die 4 meiden en 1 heer wel gewoon... De eerste dagen (zondag en maandag) hebben we niet zo veel gegeten... We hadden schrik van al die dozen en dat heen en weer geloop, maar dat hebben we vanaf dinsdag wel weer ingehaald hoor, maak jullie dus maar geen zorgen! Verder maken we ook graag en veel gebruik van het feit dat er bijna altijd iemand thuis is, dat is namelijk heel gemakkelijk! Jaja, dan hoeven we niet door ons kattenluik, maar kunnen we steeds via de deur naar binnen/buiten, en liefst zo vaak mogelijk (hihi) Ook aan aandacht komen we niet tekort, hoewel we soms nog op zoek zijn naar jullie door de miaauwen aan de trap richting duplex... Maar we moeten toegeven, we doen dit sinds gisteren niet meer... We weten wel dat jullie terugkomen over een dik jaar hoor!!
Geniet van jullie reis en tot de volgende keer...
Lieve lekjes, jullie Bo en Roxxe
ps, we moesten ook heel veel groeten doen van Tine, Miek, An, Philip en Klaartje

Anoniem zei

Hey Bubba en Tiny,

Fijn van jullie iets te horen en ben blij dat de vlucht goed is verlopen.
Montreal ziet er wat koud en verlaten uit maar dat zal wel aan de tempertuur liggen zeker.
Hier is Belgie is dat niet anders, koud en weinig volk op't straat.
Ik heb daarstraks met BIODOME gebeld en ze kunnen je daar werk aanbieden om de pinguins te verzorgen. Lijkt me erg leuk hoor.

Neenee, ik zou zeggen, amuseer jullie, geniet ervan en post mooie foto's.
Je hoort nog van ons !
Dikke groeten uit Aaantwaaarpen
Mangel en Yvonne

Anoniem zei

Hey Jurgen en Tiny,

Leuk om zulk nieuws te horen.
Heb recent via enkel collega's op de Verkeerspost pas gehoord van jouw concrete plannen. Op die stomme school loop je achter met de recente informatie natuurlijk.

Aan de leuke foto's te zien lijkt het ons daar zeer gezellig. Zeker een leuke plaats om daar Kerst en Nieuwjaar te kunnen doorbrengen.

Wij wensen jullie veel succes met de verdere avonturen op Canadese bodem.

Wij blijven jullie avonturen zeker en vast volgen.
Groetjes
Beuckie en Corine

Anoniem zei

Hallo,
ik ben Wim, gegarandeerd een volstrekte "stranger" voor jullie.Als je weet dat ik op Veiling Hoogstraten werk, dan weet je wel van waar de wind komt hé...juist, college van Bart.
Dat "werken op" geldt nog slechts één volledige werkdag want vrijdag 28 februari 2009 op brugpensioen. In 2011 staat een bevriend koppel hetzelfde te wachten.En nu komt het:we gaan met z'n vieren in 2011 een drietal weken met een motorhome in Canada rondtoeren.Plaatje kompleet.:-) Reden waarom mijn vriendin Chris en ik met méér dan gewone belangstelling jullie overzees avontuur gaan volgen. De foto's die je al hebt gepoost doen ons nog meer likkebaarden dan we nu al doen.:-)
Veel succes met het zoeken naar een plezante job.
Groetjes van Chris en Wim uit Beerse.